‘La La Land’: De musical voor de musicalhater

Damien Chazelle’s nieuwste film La La Land is een wereldwijde cinemasensatie. Met veertien Oscarnominaties schijnt de film helderder dan mijn toekomst. Maar voldoet het aan de torenhoge verwachtingen en —misschien belangrijker nog— wat als je helemaal niet van musicals houdt?

La La Land vertelt het verhaal van Sebastian (Ryan Gosling), een pianist met een brandende liefde voor jazz, en Mia (Emma Stone), een beginnende actrice met grote dromen. Sebastian en Mia sukkelen om hun carrière van de grond te krijgen, tot ze verliefd worden op elkander. Ze motiveren elkaar en oude ambities laaien weer hoog op.

Bah, musicals

Musicals hebben hun succesjaren gekend, ‘Singin’ in the Rain’ en ‘The Sound of Music’ zijn daar het schoolvoorbeeld van. Maar tegenwoordig is het moeilijker om iemand mee te krijgen naar een musical dan om iemand ervan te overtuigen dat de dab nog steeds cool is. Damien Chazelle denkt daar anders over. Met La La Land heeft hij een film gemaakt dat niet enkel een eerbetoon is aan het genre, maar ook een toegangsticket voor een nieuwe generatie van potentiële musicalfans. 

De muziek en het gezang is zo natuurlijk verweven met het verhaal dat je als kijker nauwelijks nog een onderscheid maakt tussen de gezongen en de gesproken dialoog. Geen opgetrokken wenkbrauwen omdat de acteurs onverwachts in gezang uitbarsten dus. Lange camerashots en een ijzersterke montage houden je vast in een wereld waar het normaal is om tijdens de file op je auto te gaan staan, te zingen en te dansen.

Die subtiele verweving van het reële met het surreële maakt La La Land zo sterk. Ook de acteurs snappen hun rol in dit verhaal. Emma Stone en Ryan Gosling hebben een chemie samen die bijna tastbaar is doorheen het scherm. Ze zingen en dansen met finesse, maar op een natuurlijke manier. Voor zover menselijke communicatie door middel van zang en dans natuurlijk is toch.

Conclusie La La Land

La La Land lost alle verwachtingen in (en meer). De film is, zowel technisch als inhoudelijk, sterk genoeg om een grondige impact te hebben op de musical- en filmwereld. En voor de sceptici: wanneer je al neuriënd uit de filmzaal komt gehuppeld, wordt het moeilijk om op een geloofwaardige manier te zeggen dat je niet dol bent op musicals.

In ‘t kort
Wel voor: iedereen die zegt: “Maar ik haat musicals.”
Niet voor: kijkers die Chazelle’s vorige film ‘Whiplash’ niet konden appreciëren

Regisseur/schrijver: Damien Chazelle
Cast: Ryan Gosling, Emma Stone, J.K. Simmons
Tijd: 128 minuten

©blaudruk

Heb jij de film al gezien? Wat vond jij ervan?
  • Perfect (58%)
  • Geweldig (32%)
  • Aanvaardbaar (5%)
  • Meh (5%)
  • Afschuwelijk (0%)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *