‘Logan’: Een bloederig en emotioneel afscheid

Ab-so-luut niet voor gevoelige kijkers. Logan is bloederig, vulgair en zonder schaamte. Het is geweldig om te zien.

Logan speelt zich af in een nabije toekomst waar al jaren geen natuurlijke mutant meer is geboren. Logan (Hugh Jackman) en Charles (Patrick Stewart) zijn oud, afgeleefd en bitter. Maar wanneer ze een mysterieus meisje onder hun hoede nemen, moeten ze alles nog eens uit de kast halen om haar veilig te houden.

“Kan het nog meer cliché?”, hoor ik je denken. Maar potvolthee, wat een goeie film. Ik weet niet of ik ooit al een dergelijke trilogie heb gezien waar; het eerste deel gewoonweg stinkt, het tweede deel oké is en het derde deel (bijna) alles juist doet. Maar ik loop mezelf voorbij, wat maakt Logan nu zo sterk?

The Dark Knight

Eerst en vooral, het is geen superheldenfilm. Niet in de traditionele zin van het woord. De beste vergelijking die ik kan maken om dit te verduidelijken is met Christopher Nolans The Dark Knight. —Rustig maar, laat die toortsen en hooivorken nog even liggen tot ik klaar ben— Regisseur en schrijver James Mangold zet hier de meest sombere, maar ook de meest menselijke, Wolverine neer op het grote scherm tot nog toe.

Logan is een drama/western die toevallig gaat over superhelden. Door de leeftijdsgrens te verhogen naar zeventien en ouder, zijn de makers vrij geweest om hun personages tot het uiterste te drijven. Hugh Jackman speelt de rol intussen al zeventien jaar maar nog nooit eerder met zoveel rauwe emotie en inwendig conflict als nu. Zijn interacties met Charles en het meisje lijken op het eerste gezicht bruut en soms zelfs gewelddadig maar tussen alle scheldwoorden en vuile blikken door, slaagt de film erin om een geloofwaardige band te scheppen tussen de drie. Als kijker zal je gegarandeerd; lachen wanneer zij lachen, huilen wanneer zij huilen en iemands ogen uitsteken wannee—Ok, misschien niet dat laatste maar je begrijpt wat ik bedoel.

Ons vakmanschap kijk je met verstand

Eén van de voornaamste problemen met populaire filmreeksen vandaag is dat de studios hun films maken met het oog op een vervolg (of vijftien). Maar niet Logan, de film blijft grotendeels gefocust op zijn eigen verhaallijn zonder zichzelf te verliezen en overbodige hints naar de toekomst te creëren. Hetzelfde geldt voor het verleden. In plaats van het publiek bij het handje vast te houden, wordt de pijnlijke geschiedenis van onze hoofdpersonages blootgelegd met behulp van subtiele beeld- en audiofragmenten hier en daar. Efficiënt staaltje vakmanschap van zowel de acteurs als de productie en het bewijs van hun respect tegenover de fans.

—”Schandalig goed”—

Helaas moet ik mezelf al meteen wat tegenspreken; mijn enige grote ergernis met Logan is de introductie van twee personages halverwege de film die relevanter zijn voor het X-men universum dan voor de Logan film.

Conclusie Logan

Hugh Jackmans laatste hoofdstuk als Wolverine komt aan als een sloophamer. Logan is hartverscheurend, verrassend grappig en onverbloemd gewelddadig. Het superheldengenre heeft al een tijdje een nieuwe adem nodig en hier is het. Schandalig goed.

In ‘t kort
Wel voor:
iedereen ouder dan zeventien
Niet voor: zij die hun biefstuk extra gaar eten

Regisseur/schrijver: James Mangold
Cast: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook
Tijd: 137 minuten

©blaudruk

Heb jij de film al gezien? Wat vond jij ervan?
  • Perfect (64%)
  • Geweldig (18%)
  • Aanvaardbaar (9%)
  • Meh (9%)
  • Afschuwelijk (0%)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *