‘I am not your Negro’: een ontnuchterende blik op racisme in de VS

In 1979 begon de Amerikaanse schrijver James Baldwin aan een boek die hij nooit afmaakte over de levens van Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. Het onafgewerkte manuscript werd omgevormd tot een documentaire en ging in première onder andere in Cinema Zuid in Antwerpen.

Het is een zomerse woensdag en het hippe Antwerpen-Zuid maakt zich klaar voor de avond.

Het fotomuseum, FoMu voor de vrienden, is gesloten voor vandaag en ligt er nu nog verlaten bij maar zal zo meteen de deuren openen als Cinema Zuid.

Enkele vroegkomers worden beloond met een gratis drankje en de beste zitplaatsen in de zaal liggen voor het oprapen.

De gratis drankjes zijn op maar dat weten de nieuwkomers niet. Zij zijn enkel bezorgd over de lange wachtrij.

De kassierster brengt het slechte nieuws, de tickets zijn uitverkocht.Ongeloof en verontwaardiging verspreiden zich langs de wachtrij die ondertussen tot buiten loopt.

De gelukkigen in de zaal zijn zich van geen kwaad bewust. Het publiek roezemoest, maar meer over de avonturen van het vorige weekend dan over de film die op het punt staat om te beginnen.

Matthias De Groof is een postdoctoraal onderzoeker in filmstudies aan de Universiteit Antwerpen en hij leidt de voorstelling in met achtergrondinformatie over de schrijver James Baldwin.

Er hangt een gezonde spanning in de zaal net voordat de film begint. Na de inleiding van spreker Matthias De Groof herinnert het publiek zich opnieuw dat ‘I am not your Negro’ geen alledaagse blockbuster is.

Het scherm wordt zwart en de lichten springen weer aan. De kijkers klappen maar voor de rest, stilte. De film laat een indruk na en de mensen wandelen verbouwereerd naar buiten.

 

Tekst & foto’s door ©Kevin Lau

Heb jij de film al gezien? Wat vond jij ervan?
  • Perfect (0%)
  • Geweldig (0%)
  • Aanvaardbaar (0%)
  • Meh (0%)
  • Afschuwelijk (0%)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *